İnmemiş Testis

Erkek çocuklarda, testis dediğimiz yumurtalıkların anne karnındaki inişlerini tamamlayamayıp skrotuma yani torbalara yerleşememesi durumuna inmemiş testis denir. Testislerin skrotuma yerleşmelerinin nedeni, testislerin vücut ısısından daha düşük ısıda fonksiyonlarını gerçekleştirebilmeleridir. Zamanında doğmuş bebeklerde inmemiş testis oranı %3-%5 dir. Erken doğmuş prematüre bebeklerde ise bu oran %30 civarındadır. İnmemiş testis, olguların %70-90’ında tek taraflıdır ve daha çok da sağ taraftadır. İki taraflı görülme oranı %10-30’ dur. İki taraflı inmemiş testisi olan çocuklarda böbrek ve idrar kanallarına ait bozukluklarda görülebilir.

Testislerin muayene ile değerlendirilmesi gereklidir. Muayene skrotumdan başlayarak kasık kanalına doğru yapılır. Bazen testisler skrotum ve/veya kasık kanalında saptanamayabilir. Nonpalpabl testis dediğimiz bu durumda ultrasonografik ve de laporoskopik değerlendirme gereklidir. İnmemiş testisi olan yenidoğan erkek çocuklarda muayene 3. ve 6. aylarda tekrarlanmalıdır. Altı aylıktan sonra testislerin torbalara inme olasılığı neredeyse hiç yoktur.

İnmemiş testis tedavisi ameliyattır. Altı aylıktan sonra erkek çocuklarda geciktirilmeden tedavi planlanmalıdır. Tedavinin amacı üretkenlik potansiyelinin artırılması, kanser gelişiminin daha kolay tespit edilebilmesi için testisin görünür hale getirilmesi ve sıklıkla birlikte bulunan kasık fıtığının onarılmasıdır.

İnmemiş testisli bebekler tedavi edilmedikleri yada geç tedavi oldukları takdirde büyüdüklerinde bazı sorunlarla karşılaşabilirler. Bu olgularda kısırlık görülebilir. Testisin skrotumdışı yerleşimde bulunduğu süre ne kadar uzun olursa(ameliyatın geç yapılması yada hiç yapılmaması), testisin yapısal ve fonksiyonel olarak etkilenmesi o kadar şiddetli ve geridönüşümsüz olur. Sperm sayısında azalmaya neden olur. İnmemiş testis tanısı alan olgularda testis kanseri oluşabilir. Tedavinin yapıldığı yaş, testisin yerleşim yeri de kanser gelişiminde önemlidir. İnmemiş testisli hastalarda bir diğer sorun, testisin damar pedikül ekseninde dönmesi, dolaşımının bozulması ve canlılığını kaybetmesi ile sonuçlanan testis torsiyonudur.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

hidrosel-kordon-kisti
Hidrosel Kordon Kisti

Çocuklarda hidrosel, processus vaginalis (karıniçi organları örten periton isimli zar…

Devamını Oku
Sünnet

Sünnet, dünyada en sık yapılan cerrahi işlemlerden birisidir. Penisin uç kısmını örte…

Devamını Oku
Labial Sineşi

Kız çocuklarında genital bölgede iç dudakların sonradan birbirine yapışması sık görül…

Devamını Oku